"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Operacja pn. "Smaki dobrego życia" - modernizacja kuchni oraz wyposażenie zaplecza kuchennego Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Głogówku na potrzeby prowadzenia warsztatów kulinarnych" mająca na celu stworzenie warunków do prowadzenia warsztatów kulinarnych oraz informatycznych przez przystosowanie obiektu Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Głogówku do prowadzenia zintegrowanej działalności, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Pierwszym prelegentem był rektor akademii, lek. med. Krystian Knicz, który zapoznał słuchaczy z problemem „Żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej”, będącej jedną z głównych przyczyn zgonów w cywilizowanym świcie. Schorzenie dotyka dużego odsetka populacji powyżej 60 roku życia. Czynnikami sprzyjającymi są, poza skłonnościami natury genetycznej, otyłość, umiarkowana ilość ruchu, siedzący tryb życia i niewłaściwa wysokobiałkowa dieta. Następstwem złogów tłuszczowych rodzących się w żyłach głębokich jest obrzęk kończyn dolnych i bardzo groźny zator płuc. Wykładowca, wieloletni medyczny praktyk, zaleca zatem spożywanie stosownej ilości płynów, stosowania ćwiczeń w trakcie dłuższego siedzenia, spożywanie warzyw i owoców, wyrugowanie nałogu nikotynowego i ograniczanie spożywania mięsa. To rozpowszechnione cywilizacyjne schorzenie jest wysoce niebezpieczne i nie wolno go lekceważyć.